Home
Communicatie
Jaar 1
Jaar2
Wiskunde
NW
Aardrijkskunde
Jaar3
Jaar 4
Jaar 5
Jaar 6
Project
News
Contact

 

Thema 1: Biotoop

Deel 1: Biotoopstudie

Deel 2: Organismen vormen een levensgemeenschap

 

Thema 2: Energie

Filmpje Energievormen

Filmpje Arbeid  -  zwaarte-energie  -  bewegingsenergie

Filmpje Energie-omzettingen (eerste 9 minuten)

Filmpje Energiebronnen + tekst alternatieve energiebronnen en fossiele energiebronnen

Filmpje Energiebronnen van de toekomst

 

Demostratie Wet behoud van energie

 

 

 

 

Degradatie van energie powerpoint

Energie en energieomzettingen

 

 

  

Thema 3: Straling

 

Breng zoveel mogelijk materiaal mee in een schoendoos met je naam erop.

 

Camera Obscura

2 kokers: leeg wc-rolletje + leeg keukenpapierrolletje OF 2 stevige bladen papier (liefst zwart of donker) die je kan oprollen tot een rolletje   OF 2 schoendozen
calqueerpapier
tape, elastiekje , aluminiumfolie, schaar

 

Diameter van de zon bepalen

groot wit blad (bijvoorbeeld een oude poster), kaart, perforator, mm-papier  en...  de zon die schijnt...

 

 Wit licht ontbinden en samenstellen

 1 stuk (zwart) karton,  cuttermes,  cilindrisch glas, cd, stuk karton van 10 cm x 10 cm,  potlood of houten staafje

EXTRA UITDAGING:  http://www.arvindguptatoys.com/toys/fsfan.html  maken op school of thuis…

 

Onzichtbare straling: infrarode straling onderzoeken

Oude afstandsbediening (vb tv) mét batterijen, digitale camera (gsm)

   

 Onzichtbare straling: ultraviolette straling onderzoeken

 Bankbiljet van verschillende waarden, kredietkaart, paspoort, waspoeder witte was, glycerine, tandpasta (whitening), gedemineraliseerd water, digitale camera (gsm), fluostift, fluo armband, fluojasje, flesje tonic

 

Onzichtbare straling: bescherming tegen ultraviolette straling onderzoeken

 aftersun, zonnebrandcréme met verschillende factor, lippenbalsem (gewone en voor het skiën)

 

 Onzichtbare straling: GSM-straling onderzoeken

 

 gsm's, kartonnen doos, ijzeren doos, aluminiumfolie

 

 

  

Welke kleur heeft de zon?

LINK naar de zon

 

 

bron: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Light_dispersion_conceptual_waves.gif

 

Welke kleur heeft een spiegel?

 

 

Het elektromagnetisch spectrum

 

 

Link filmpje1 

 

 

 

Straling in huis

http://www.beperkdestraling.org/

 

http://www.zuinigmetstraling.be/nl

 

 

 

Warmtestraling 

filmpje stralingsbalans van de aarde 

UV-straling

filmpje Hoe werkt zonnebrand?

 

Link gevolgen van zonne op de topsporter

 

UV-bescherming: wat is de juiste houding?

  

Een overdreven blootstelling aan de zon is schadelijk voor je huid. Gelukkig kan je met enkele eenvoudige handelingen een belangrijk verschil maken. Er zijn verschillende manieren om je tegen de zon te beschermen.

Huidkankerpreventie in een notendop

Slimmer in de zon zijn heeft voordelen

Door je gedrag aan te passen, kan je het risico op huidkanker in grote mate beperken. Je hoeft er weinig voor op te geven en je krijgt er veel voor terug.

 • Een huid die minder aan ultraviolette straling wordt blootgesteld, veroudert minder snel. Je krijgt dus minder rimpels.
 • Het risico op huidkanker wordt aanzienlijk kleiner.
 • Je vermijdt zonnebrand, die je plezier in sport of andere activiteiten vergalt.
 • De moeite doen om je kinderen te beschermen geeft een gerust geweten voor de ouders.
 • Gezond leven en je kinderen gezond doen leven, geeft voldoening.

Tips bescherming UV

 • Beperk de tijd die je doorbrengt in de zon.
 • Zoek de schaduw op. Stel je zo weinig mogelijk bloot aan de zon. Zon niet tijdens de middag – van 12 tot 15 uur (zomeruur) – in het voorjaar en de zomer.
 • Draag beschermende kleding. Draag een hoedje, een zonnebril met uv-werende glazen en fijn geweven, losse kleding die de huid beschermt.
 • Smeer je om de twee uur helemaal in (en meteen na het zwemmen of zweten). Gebruik een beschermingsfactor van minstens 30 SPF.
 • Vermijd de zonnebank. Dit is trouwens verboden onder de 18 jaar.
 • Zorg dat je niet verbrandt. Een rode huid is een teken dat je te lang onbeschermd in de zon hebt gelegen.
 • Zit je in een risicogroep of vertoont je huid afwijkingen (verdachte vlekjes, wondjes die niet genezen ...)? Spreek er dan over met je huisarts.
 • Bescherm de kinderen optimaal.

UV-bescherming: Jong geleerd is oud gedaan

Wie voor z’n 18de een zware zonnebrand oploopt, riskeert op latere leeftijd een melanoom te ontwikkelen. Huidkanker dus. Een verbranding is namelijk een regelrechte aanslag op de huidcellen, en dit kan een blijvende beschadiging van de diepere huidlagen veroorzaken. Het is daarom van groot belang om de kinderen te leren hoe ze ‘veilig’ buiten kunnen blijven spelen.

 

 

Röntgenstralen röntgen

 

tekst Röngtenstrallng 

Wat is radio-activiteit

 link filmpje

 link filmpje2

Hoe werkt een kerncentrale

 link filmpje1

 link Schone energie, radioactief afval

 

 

DE VERGETEN RADIOACTIVITEIT VAN TSJERNOBYL

 

 

 

 

Wat is het noorderlicht?  link

Tekst: Straling in de gezondheidszorg

 

 

 

 

Thema 5: Warmte

verbetersleutel

geleiding van warmte door metalen

 

 

Demonstratie warmtegeleiding door een metaal

 

Stroming of convectie in de ruimte?

 

 

Een kaars in de ruimteWanneer je dit op aarde doet, zie je een gele, langwerpige vlam. Door de hoge temperatuur is de dichtheid van de vlam lager dan de lucht eromheen. Je krijgt dus convectie: de gassen in de vlam, zoals nog onverbrand kaarsvet, koolstofdioxide, water en allerlei tussenproducten, stijgen op en daardoor wordt lucht aangezogen aan de onderkant. Dit geeft de vlam zijn langwerpige vorm. Ook krijg je hierdoor onvolledige verbranding: hoger in de vlam is de temperatuur lager. Er ontstaan dan roetdeeltjes die (als een zwarte straler) oplichten in de vlam. Dit geeft de vlam zijn gelige kleur.

Zónder zwaartekracht maakt het niet meer uit dat de dichtheid van warme lucht lager is. Warme lucht stijgt niet meer op, dus wordt er geen verse lucht aangezogen. De vraag is dus: kan een kaars dan nog wel branden in de ruimte? En waarom wel of niet?

Ook de ruimtevaartorganisatie NASA stelde zichzelf deze vraag. Het antwoord zie je op het plaatje hiernaast. Kaarsen branden dus prima in de ruimte, maar doen dat wel heel anders dan op aarde. De vlam is niet meer langgerekt en geel, maar bolvormig en blauw. Er is geen convectie, dus de vlam blijft bolvormig en moet door middel van diffusie aan zuurstof komen. Dit is een traag proces, maar het betekent tegelijk dat er volledige verbranding plaats kan vinden. Allerlei tussenproducten worden niet meer te snel weggevoerd, dus er ontstaat geen roet en de vlam is dus niet meer geel.

 

Als je goed kijkt — en in onderstaand plaatje is dat nog iets beter te zien — zie je ook dat de verbranding alleen plaatsvindt aan het ‘oppervlak’ van de bol. Dat kan ook niet anders: binnen de bol is er geen zuurstof, buiten de bol geen brandstof.

 

- See more at: http://scheikundejongens.nl/2010/03/een-kaars-in-de-ruimte/#sthash.dG6XnRBT.dpuf

 

 

Koolmonoxide, een echte sluipmoordenaar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Thema 6: energie-uitwisseling tijdens faseovergangen

 Verbetersleutel

 

 

Thema 7: stoffen en stofomzettingen

Fysische veranderingen
 

chemische veranderingen
 

 Grootte van moleculen en atomen: link

Natuurwetenschappen

 

Wetenschappelijk werk

 

Fysica

 

ACTUA

Minder pijn door naakte molratten?

Wikimedia

za 22/09/2012 - 14:18Onderzoek naar naakte molratten brengt misschien soelaas in de zoektocht naar vermindering van pijn door letsels bij mensen. Dat blijkt uit een studie van de universiteit van Chicago.

Naakte molratten leven in tunnels en grotten in de Hoorn van Afrika. De dieren zijn zo geëvolueerd dat ze erin slagen om te overleven in een omgeving die zo zuur is dat die voor andere zoogdieren, ook mensen, ondraaglijk is. Want in de grotten is zo veel koolstofdioxide opgebouwd dat de lucht er extreem zuur is.

Wikimedia

Aan de universiteit van Chicago, in de Amerikaanse staat Illinois, is nu vergelijkend onderzoek verricht met de molratten en met verwante soorten. De molratten reageren niet anders in gewone lucht dan in met koolstofdioxide verzuurde lucht, alle andere soorten wel. De naakte molrat is zowel fysiologisch als gedragsmatig ongevoelig, als enige bekende gewervelde diersoort.

Hoe de naakte molratten dat doen, hoe ze zo geëvolueerd zijn, moet nog voort worden onderzocht. Maar de wetenschappers vermoeden dat dat onderzoek kan bijdragen in de zoektocht naar pijnvermindering bij menselijke letsels.

"Verzuring is een onvermijdelijk neveneffect van letsels bij de mens", zegt professor Thomas Park. De studie werd gepubliceerd in PlosOne. "Onderzoek naar hoe het komt dat dieren geen pijn lijden in een verzuurde omgeving moet leiden naar nieuwe manieren om pijn bij mensen te verlichten."

 

Australiërs moeten giftige spinnen vangen

Wikimedia

ma 03/09/2012 - 12:16In Australië is een oproep gelanceerd aan de bevolking om Australische tunnelspinnen te vangen, een van de dodelijkste ter wereld. Er is een tekort aan tegengif, maar om dat tegengif te maken, hebben wetenschappers meer spinnen nodig.

De Australische tunnelspin, ook bekend als de Australische trechterspin, komt vooral voor in de Australische deelstaat New South Wales, rond Sydney. De spin, 1 tot 12 centimeter groot, staat bekend om zijn erg agressieve karakter en is een van de snelste en dodelijkste ter wereld.

Een beet van een mannetjesspin kan een mens binnen enkele uren al fataal worden. Door het sterke gif treden al na enkele minuten verlammingsverschijnselen op, tot uiteindelijk het hart het begeeft. Elk jaar worden mensen gebeten. Pas in de jaren 80 werd een antigif ontwikkeld, sindsdien zijn er geen doden meer gevallen door een spinnenbeet.

Het tegengif wordt gemaakt op basis van het gif van de spin zelf. Aan dat gif raken is een niet ongevaarlijk proces: zogeheten "spinnenmelkers" moeten langs de tanden van de spin strijken en de drupjes gif opvangen die daarbij vrijkomen. Er zijn 70 van dergelijke sessies nodig om 1 dosis antigif te maken. Het Australian Reptile Park, ten noorden van Sydney, is het enige centrum waar gif van tunnelspinnen wordt verzameld.

"Meest productieve manier om aan tunnelspinnen te raken"

Dit jaar is er dus een tekort aan het tegengif. Door het warme en droge weer planten de spinnen in gevangenschap zich moeilijk voort, waardoor de voorraad gif -en dus antigif- zienderogen slinkt. Vandaar de ietwat ongewone oproep aan de gewone Australiërs om zelf op zoek te gaan naar een tunnelspin, ze te vangen en ze naar het Australian Reptile Park te brengen. Niet elke Australiër is echter even gecharmeerd om met een jampotje op zoek te gaan naar de gevaarlijkste en meest agressieve spin van het land.

"Meestal zijn wij degenen die zeggen: 'Als je een gevaarlijk dier ziet, laat het met rust, dan zal het jou ook met rust laten.' Maar het is echt belangrijk dat we ons met deze oproep tot de bevolking richten. Het is de meest productieve manier om aan deze tunnelspinnen te raken," zegt Julie Mendezona van het Australian Reptile Park.

De tunnelspin houdt zich volgens het Australian Reptile Park vooral op in schaduwrijke plekken die altijd koel en vochtig zijn. Meestal zijn dat bossen, maar ook de schaduwrijke delen van privétuinen waar veel planten staan, volstaan ook.

Bron: www.deredactie.be

 

 

 

3-tenige dwergluiaard en tarzankameleon bedreigd

Belga

di 11/09/2012 - 13:26De drietenige dwergluiaard, de tarzankameleon en de lepelbekstrandloper vormen de top drie van de meest bedreigde soorten. 8.000 wetenschappers hebben zich de afgelopen dagen gebogen over zo'n lijst met bedreigde dier-, planten- en schimmelsoorten.

De drietenige dwergluiaard komt alleen voor op een eiland in de buurt van Panama. Hoeveel exemplaren er nog in leven zijn, is niet exact bekend, maar het zijn er volgens de wetenschappers minder dan 500. De soort is bedreigd omdat hun natuurlijke habitat fors is ingeperkt door illegale boskap en omdat de diersoort in het verleden bejaagd werd.

De tarzankameleon leeft in het regenwoud in het oosten van Madagaskar. Met hoeveel de diersoort nog is, is ook niet bekend. Er is zelfs geen schatting te maken, zeggen de wetenschappers.

De soort valt op door de felle groen-gele strepen. Het geel wordt bij de mannetjes feller als ze zich bedreigd voelen. Hun leefmilieu is zwaar aangetast door de landbouw.

De lepelbekstrandloper, een kleine vogel met een bek als een lepeltje, behoort volgens de wetenschappers ook tot de meest bedreigde soorten omdat er minder dan 100 broedende koppels overblijven.

De vogel woonde oorspronkelijk in Rusland, maar heeft zich oostwaarts verspreid richting Azië. Het vogeltje overwintert in Myanmar en Bangladesh. Daar zet de plaatselijke bevolking vaak vallen uit om de vogeltjes te vangen. Een van de redenen waarom het vogeltje met acuut uitsterven bedreigd is.

Nog op de lijst staan onder andere een zeldzame antilope in het bergachtige grensgebied tussen Vietnam en Laos die pas twintig jaar geleden ontdekt is, en de wilgenblaar, een schimmel die alleen in een klein gebied in Wales voorkomt.

"Ze hebben geen nut voor de mens"

De 100 meest bedreigde soorten komen uit 48 verschillende landen. Volgens de Zoological Society of London is de kans groot dat de soorten zullen uitsterven omdat geen enkele soort op de lijst "een voordeel voor de mens oplevert".

"De donorgemeenschap en de beweging voor natuurbescherming gaan steeds meer uit van het principe "wat kan de natuur voor ons doen": soorten en leefgebieden worden gerangschikt volgens de diensten die ze de mens kunnen leveren", zegt Jonathan Baillie, directeur Natuurbescherming van de Zoological Society.

"Maar alle soorten op de lijst zijn uniek en onvervangbaar", zegt Ellen Butcher (ZSL), co-auteur van het rapport. "Als ze verdwijnen, kunnen we ze met geen geld ter wereld terugbrengen. Maar als we meteen in actie schieten, kunnen we ze de kans geven om te vechten voor hun overleven. Maar dan moet de samenleving wel het morele en ethische standpunt steunen dat alle soorten een inherent bestaansrecht hebben."

 

Bron: deredactie.be

 

 


Top

Scholen Da Vinci Sint-Niklaas